poniedziałek

Bałkańskie owoce - granat



Granaty to owoce powszechnie występujące na Bałkanach zwłaszcza na terenie Hercegowiny, której nota bene są symbolem. Swoim kształtem i wielkością przypominają duże jabłka. Pokryte są twardą skórzastą łupiną koloru od purpurowego przez fioletowy do brązowego. Wewnątrz granatu znajduje się od 400 do 700 tępo graniastych nasion.

Do czego można wykorzystać granaty? 

Oprócz walorów smakowych ( są słodkie ale z lekkim posmakiem kwaskowatości) bardzo dobrze gaszą pragnienie, zwłaszcza podczas upalnego lata. Osobiście, najbardziej smakują mi granaty hercegowińskie. Oprócz konkretnych rozmiarów ( jeden granat potrafi ważyć nawet 700-900g !) są nieziemsko słodkie i soczyste. Mają bardzo dużo witaminy C, żelazo i wapń. Zatem są naprawdę zdrowe.

Dziko rosnące granaty z powodzeniem zastępują sok z cytryny, ponieważ są bardzo kwaśne. Natomiast z soku powszechnie uprawianych granatów robi się grenadinę, słynny syrop, który można wykorzystać do przygotowania drinków czy innych napojów jak również deserów. Trzeba jednak pamiętać, że plamy po tym soku są bardzo trudne do usunięcia i najlepiej obierać je w rękawiczkach.



                                                    Owoc granatu w całej okazałości.


                                                                    Wnętrze granatu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli spodobał Ci się temat postu albo chciałbyś się jeszcze czegoś więcej dowiedzieć, napisz to w komentarzu.