Moi Drodzy, różnorodność rakiji na Bałkanach jest przeogromna. Spotkać możecie między innymi:
- šljivovicę - robiona jest ze śliwek, podstawowa wersja rakiji,
- smokvovača robiona z fig,
- lozovača z winogron,
- dunjevača z pigwy,
- jabukovača z jabłek,
- komovica z wytłok z winogron,
- kruškovača z gruszek,
- kajsijevača z moreli.
Oprócz tego są jeszcze rakije z dodatkami, a jakże !:)
Oto ich nazwy:
- travarica z ziołami ( bardzo dobra na problemy z trawieniem),
- orahova z orzechami,
- medova z miodem,
- višnjevača z wiśniami,
- rakija od limona - cytrynówka,
- rakija od naranče - pomarańczówka.
Dwie ostatnie pozycje szczególnie polecam Paniom. Z kostkami lodu w letni dzień -rewelacja!
Wiecie już jakie rodzaje rakiji możecie zakupić w Chorwacji. Teraz pora choć trochę się o niej dowiedzieć, by mieć świadomość gdzie jakiej wersji możemy się spodziewać.
Otóż moi Drodzy, rakija jako narodowy trunek na
Bałkanach jest niemalże obowiązkową pozycją we wszystkich domowych barkach, a w
zasadzie piwniczkach czy też garażach na terenie Południowej Słowiańszczyzny.
Nie znam domu w którym by nie było rakiji. Zazwyczaj rakija jest bezbarwna
chyba, że dodano do niej jakieś dodatki typu zioła, miód czy owoce. Niektóre przechowywane
są w beczkach dębowych, ażeby mogły nabrać specyficznego aromatu i
bursztynowego koloru. Pije się ją w małych kieliszkach, mniej więcej wielkości
naszych kieliszków do wódki. Można też podać rakiję na ciepło z dodatkiem miodu
bądź cukru wówczas nosi nazwę grejana rakija.
W Chorwacji rakiję (travaricę) podaje się na początku
posiłku razem z suszonymi figami. Generalnie całe wybrzeże Morza Adriatyckiego
jest znane z ziołowych trunków. Co ciekawe niektóre rodzaje są typowe dla
określonego terenu np. występują na konkretnej wyspie i tylko tam możemy ją
spróbować. Np. na Hvarze charakterystyczna jest mrtina, która w smaku jest
brązowa i gorzka. A na Korčuli czy w Dubrovniku występuje aniseta czyli rakija z
dodatkiem anyżu. Środkowa Dalmacja natomiast słynie z orahovicy (orzechówki). W
północnej części wybrzeża czyli na Istrii możecie skosztować medicy ( z miodu)
lub bardzo popularnej biski, rakiji z dodatkiem jemioły, która w smaku jest
słodkawa i jest typowym likierem pochodzącym z
Istrii, sprzedawanym zwłaszcza jako souvenire.
Zatem zachęcam będąc na wakacjach w
Chorwacji do degustacji w/w trunków i podzielenia się opinią, który rodzaj
rakiji smakował Wam najbardziej.
Na zdrowie ! Živjeli ! :)
Na zdrowie ! Živjeli ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli spodobał Ci się temat postu albo chciałbyś się jeszcze czegoś więcej dowiedzieć, napisz to w komentarzu.