niedziela

Rakija - chorwacki trunek na poczestunek ! cz.2



Moi Drodzy, różnorodność rakiji na Bałkanach jest przeogromna. Spotkać możecie między innymi:


  • šljivovicę - robiona jest ze śliwek, podstawowa wersja rakiji,
  •  smokvovača robiona z fig,
  • lozovača z winogron,
  • dunjevača z pigwy,
  • jabukovača z jabłek,
  • komovica z wytłok z winogron,
  • kruškovača z gruszek,
  • kajsijevača z moreli.

Oprócz tego są jeszcze rakije z dodatkami, a jakże !:) Oto ich nazwy:


  •  travarica z ziołami ( bardzo dobra na problemy z trawieniem),
  •  orahova z orzechami,
  •  medova z miodem,
  •  višnjevača z wiśniami,
  •  rakija od limona - cytrynówka,
  •  rakija od naranče - pomarańczówka.


Dwie ostatnie pozycje szczególnie polecam Paniom. Z kostkami lodu w letni dzień -rewelacja!

Wiecie już jakie rodzaje rakiji możecie zakupić w Chorwacji. Teraz pora choć trochę się o niej dowiedzieć, by mieć świadomość gdzie jakiej wersji możemy się spodziewać.

Otóż moi Drodzy, rakija jako narodowy trunek na Bałkanach jest niemalże obowiązkową pozycją we wszystkich domowych barkach, a w zasadzie piwniczkach czy też garażach na terenie Południowej Słowiańszczyzny. Nie znam domu w którym by nie było rakiji. Zazwyczaj rakija jest bezbarwna chyba, że dodano do niej jakieś dodatki typu zioła, miód czy owoce. Niektóre przechowywane są w beczkach dębowych, ażeby mogły nabrać specyficznego aromatu i bursztynowego koloru. Pije się ją w małych kieliszkach, mniej więcej wielkości naszych kieliszków do wódki. Można też podać rakiję na ciepło z dodatkiem miodu bądź cukru wówczas nosi nazwę grejana rakija.
 

W Chorwacji rakiję (travaricę) podaje się na początku posiłku razem z suszonymi figami. Generalnie całe wybrzeże Morza Adriatyckiego jest znane z ziołowych trunków. Co ciekawe niektóre rodzaje są typowe dla określonego terenu np. występują na konkretnej wyspie i tylko tam możemy ją spróbować. Np. na Hvarze charakterystyczna jest mrtina, która w smaku jest brązowa i gorzka. A na Korčuli czy w Dubrovniku występuje aniseta czyli rakija z dodatkiem anyżu. Środkowa Dalmacja natomiast słynie z orahovicy (orzechówki). W północnej cści wybrzeża czyli na Istrii możecie skosztować medicy ( z miodu) lub bardzo popularnej biski, rakiji z dodatkiem jemioły, która w smaku jest słodkawa i jest typowym likierem pochodzącym z Istrii, sprzedawanym zwłaszcza jako souvenire.

Zatem zachęcam będąc na wakacjach w Chorwacji do degustacji w/w trunków i podzielenia się opinią, który rodzaj rakiji smakował Wam najbardziej. 

                                           Na zdrowie !   Živjeli ! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli spodobał Ci się temat postu albo chciałbyś się jeszcze czegoś więcej dowiedzieć, napisz to w komentarzu.