Wyjeżdżając na wakacje do Chorwacji nie wyobrażam sobie, by nie
skosztować lokalnych specjałów i regionalnej kuchni. Jedną z tradycyjnych
specjalności chorwackich jest m.in. Paški sir. Jeśli by to przetłumaczyć na
język polski to śmiało można by powiedzieć, że jest to ser w wyspy Pag.
Jaki zatem jest ten ser w konsystencji ?
Paški sir jest tworzony z mleka owczego, a konsystencję ma zwartą
i twardawą. Dojrzewanie trwa od 6-12 miesięcy. Tak jak już wspomniałam, swoje
korzenie ma na wyspie Pag, która nota bene słynie z produkcji tego sera jak
również pięknych koronek. Jego unikatowy aromat jest zasługą obmywania go oliwą
z oliwek i posypywaniu popiołem przed poddaniem procesowi dojrzewania. Ale to
nie jedyna ciekawostka jeśli chodzi o ten ser. Kluczowe jest również to, iż
aromat jaki posiada ser zawdzięcza faktowi, iż owce w swojej diecie dostają
bardzo wartościowy pokarm w skład którego wchodzą także dzikie zioła rosnące na
wyspie. Koneserzy twierdzą, iż to jest główny powód tak wyjątkowego i
niespotykanego smaku.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli spodobał Ci się temat postu albo chciałbyś się jeszcze czegoś więcej dowiedzieć, napisz to w komentarzu.