czwartek

Czego warto spróbować będąc w Chorwacji





Wyjeżdżając na wakacje do Chorwacji nie wyobrażam sobie, by nie skosztować lokalnych specjałów i regionalnej kuchni. Jedną z tradycyjnych specjalności chorwackich jest m.in. Paški sir. Jeśli by to przetłumaczyć na język polski to śmiało można by powiedzieć, że jest to ser w wyspy Pag. 

Jaki zatem jest ten ser w konsystencji ?

Paški sir jest tworzony z mleka owczego, a konsystencję ma zwartą i twardawą. Dojrzewanie trwa od 6-12 miesięcy. Tak jak już wspomniałam, swoje korzenie ma na wyspie Pag, która nota bene słynie z produkcji tego sera jak również pięknych koronek. Jego unikatowy aromat jest zasługą obmywania go oliwą z oliwek i posypywaniu popiołem przed poddaniem procesowi dojrzewania. Ale to nie jedyna ciekawostka jeśli chodzi o ten ser. Kluczowe jest również to, iż aromat jaki posiada ser zawdzięcza faktowi, iż owce w swojej diecie dostają bardzo wartościowy pokarm w skład którego wchodzą także dzikie zioła rosnące na wyspie. Koneserzy twierdzą, iż to jest główny powód tak wyjątkowego i niespotykanego smaku.





Chorwacki ser

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli spodobał Ci się temat postu albo chciałbyś się jeszcze czegoś więcej dowiedzieć, napisz to w komentarzu.